A gyilkos zeneszám

Furcsa gyilkossági ügybe keveredett az Ace of Base egyik száma a 90-es évek második felében.

25.jpg


Peter Jörgensen már a "B oldalt" élte egészségesen vidáman, jött ment és dolgozott. Ezért is ért mindenkit váratlanul, hogy autóbalesetben elhunyt. A Volvójával haladt, amikor nekihajtott egy oszlopnak és életét vesztette.

22.jpg


Először nem is foglalkoztak az üggyel a rendőrök, szimpla balesetnek írták le. Azonban Jörgensenné a férje után elég tetemes biztosítási összeget kaphatott volna egyedüli jogosultként. Ez már elkezdte mozgatni a biztosító nyomozóinak a fantáziáját. Mi van ha nem baleset történt? (Tudjuk milyenek a biztosítók, fizetni nem akarnak.) Talán Marta tehet az egészről!

Elkezdték felderíteni a Jörgensen házaspár dolgait. Kiderült sok minden Peterről és Marta-ról is. Peter többek között imádta az Ace of Base pop együttes számait. Rendszerint hallgatta azt otthon illetve az autójában. A nyomozók kiderítették, hogy a szomszédok néha még rá is szóltak az öreg Jörgensenre, hogy ne bohóckodjon, és halkítsa le a zenét mind az otthonában, mind az autójában amikor azt takarítja. Ezért egy idő után már csak az autójában hallgatta menet közben akkor is teljesen felhúzott ablakok mellett.
Marta-ról pedig kiderült, hogy speciális hangeffekteket gyárt, szerkeszt illetve rak össze megrendelésre egy stúdiónak.
Semmi gyanús nem volt az életükben....csak ez a fránya biztosítási pénz. Az nagyon zavarta a nyomozókat.

A biztosító árgus szemekkel vizslatott és meg is lett az eredménye. Az első nyom az volt, hogy találtak a Volvó CD lejátszójában egy olyan lemezt, amely hasonlított az eredetire, de másolt házilag írt lemez volt.
Ezt furcsállták a biztosító emberei, hisz mint megtudták Marta-tól : minden lemeze Jörgensen úrnak eredeti volt, ezen sosem spórolt. Átadták a technikusoknak, hogy vizsgálják be a lemez tartalmát.

Nemsokára egyik technikus lelkesen kopogott a biztosító nyomozójának ajtaján - talált valamit! A lemez az Ace Of Base, Happy Nation albumát tartalmazta, és a 13. számban (milyen véletlen) a "My mind"-ben volt egy változtatás. Amikor újrahallgatták, rögtön rádöbbentek mi lehetett a halál oka. A számban a 2:19 és 2:20 közötti részben egy effekt hallható, amelyet felerősítettek az alaphangzáshoz képest, tehát egy váratlan dobbantás szerű hang hallatszott. Mindannyian összerezzentek a stúdió szobában ezt hallva. Tudták a gyilkos eszköz megvan.

A nyomozók arra jutottak, hogy szokása szerint Jörgensen úr hangosan hallgatta a zenét, és amikor ehhez a részhez ért, vagy annyira megijedt, hogy oszlopnak hajtott, vagy egyszerűen az effekt sokkoló hangjától megállt a szíve és ez vezetett a tragédiához. (A boncolás egyébként szívmegállást állapított meg. )
Marta-t azonnal elővették, de ő mindent tagadott, sőt a nyomszakértők szerint semmiféle nyom nem volt a lemezen ami rá terelte volna a gyanút.
Akkor pedig honnan került oda? Ki másolta? Senki nem tudta, legfőképp Marta aki nem is kedvelte az Ace of Base együttest. Sok kérdés közül a legégetőbb az volt , ki tette be a lejátszóba a preparált lemezt? A gyilkos eszközt?
A biztosító nem jutott dűlőre, a nyomozók gyanították a szándékosságot, de nem tudták bizonyítani. Nagy sokára adták ki a papírt, hogy baleset történt és egyben a biztosítási összeget is kifizették. De a kétely ott maradt, hogy megvalósult a tökéletes gyilkosság talán?

A nyomozók által vizsgált hangeffektet az aktához csatolták mint bizonyítékot, ami így nézett ki.
12.jpg

Illetve a hanganyagot is, ami itt hallható egy 6 másodperces részletben.