A Kansasi óriás szöcskék

01.jpg

Amerikában az 1930-as évek második felében röntgensugárzással próbáltak mutációra késztetni haszonnövényeket, ez viszont nem várt eredménnyel zárult.

A genetikailag módosított növények 1936-ban kerültek elültetésre és bár nagyobb és sűrűbb hozamot hoztak, az elvárásoknak mégsem feleltek meg, viszont a következő évben igen különös változás állt be a szöcskékben akik rendszerint dézsmálták ezeket a növényeket.
Óriási méretűvé nőttek! Még a legkisebb példányok is 40 centiméteresre nőttek, de voltak igazi gigászok amelyek a Jurassic Parkot hozták el a farmerok életében. Az akár 10 méteresre megnőtt példányok nem sokáig húzták, mert repülőről vadászták le őket mind egy szálig, a méteres példányokat a lakosság intézte el fegyveres erővel. Hatalmas káosz alakult ki, a termények, fák, növények hatalmas területen pusztultak el. Szerencsére 1937-re teljesen felszámolták a rovar inváziót és megsemmisítették a nyilván genetikailag hibás növényeket, amik miatt lettek az óriás rovarok.
A kormányzat azonnal el kezdte tussolni az ügyet, egy Wisconsin-i újságot bíztak meg, hogy álhíreket gyártson az ügyről, és később ezt a HOAX-ot hősiesen le is leplezték, azonban azzal nem számoltak, hogy a hatása még a mai napig is érződik, időnként előfordulnak méretes szöcske példányok, de szerencsére ezek már ritkán haladják meg a 10 cm-t. De továbbra is őrzik egy balul sikerült kísérlet történetét.

02.jpgA helyi farmerek maguk vették kézbe a rovarirtást.

03.jpg

Sokszor puszta kézzel estek az elszemtelenedő szöcskéknek

04.jpg

Volt , hogy az elejtett példány vasúti szerelvényen találták, ahogy a gabonát dézsmálta.

06.jpg

Vagy egy munkagép fogságába esett a földeken.

08.jpg

Mindenre felmásztak, ami étellel kecsegtetett.

11.jpg

A 80-as években elfogott példányok, már nem voltak olyan nagyok.

12_1.jpg

13.jpg

Egy mai óriásszöcske tenyér nagyságú még mindig, mérete 10 cm körül mozog.14.jpg

Újságcikk, amit később lelepleztek győzedelmesen. Juneau County Chronicle, Wisconsin. 1937. Szeptember 16.

15.jpgA kísérletbe módosult haszontermények, amik vonzották a szöcskéket.

17.jpg

A gigászira megnőtt élelmiszerek hamar romlottak, és a felhasználásuk nehézkes volt.18.jpg

Végül minden ilyen módosult terményt megsemmisítettek.