A Smith & Smith bankban történt rejtélyes eltűnések esete.

smith_bank.jpg

Az amerikai Salt Lake city városában történt a rendkívül furcsa történet. A pici bankot Aaron Smith alapította még 1927-ben, majd a fiát (Frank Levi Smith) társként jelölte meg a 40-es években. A bank a környékbeli kis vállalkozók részére biztosított szolgáltatást és magán személyek részére hitelt. Alacsonyabb kamatai és családias légkör tetszetőssé tette a bankot.

Az öreg Smith 1949-ben meghalt, így a fiára maradt a bank vezetése. Ez időtájt kezdődtek a furcsa esetek.
Az első eset 1951 Január 7. -én történt amikor Margaret Badlock belépett a bankba és a trezorjához szeretett volna hozzáférni. A bank alagsorában voltak elhelyezve a trezorok és a széf, így egy banktisztviselő lekísérte a hölgyet, ahol magára hagyta, hogy tegye amit jónak lát, majd feljött az egyetlen le és feljáraton a lépcsőn. A lépcső tetején várakozott, mindaddig amíg fél óra eltelt. Ekkor szólt a biztonsági őrnek, hogy valami nem stimmel, Mrs Badlock nem jött még fel. Együtt lesiettek, hátha rosszul lett a hölgy, amikor leértek a rácsokkal védett trezorokhoz megdöbbenve tapasztalták, hogy a helység üres. Az asztalon egy nyitott trezor volt, de benne voltak Mrs Badlock ékszerei, amihez nem nyúltak hozzá.
Azonnal kihívták a rendőrséget, akik felvették a nyomokat, de nem jutottak sokra. A nyomkereső kutya is csak körbe körbe járkált. Tanácstalanok voltak, és eltűnésként lezárták az ügyet.
Alig telt el fél év, amikor az eset megismétlődött. Június 14. -én John Freeman helyi gazda tűnt el hasonló körülmények között. A rendőrség újból tétován állt az ügy előtt, Mr. Freeman sosem jött fel a lépcsőn, és a bank alsó helységét átvizsgálva nem találtak más kijáratot.
A következő egy évben újabb 7 ember tűnt el, ami igen nagy nyugtalanságot okozott mind az ügyfelek, mind a személyzet részéről. Az emberek már nem szerettek bejönni a bankba, és lemenni a trezorokhoz meg pláne nem. Minden értéket kivettek de senki nem ment le, hanem a biztonsági őrt, vagy a bank alkalmazottját kérték meg erre, és minden betétet felszámoltak rövid időn belül.

Ettől a helyzettől a bank megroppant gazdaságilag, és 1953-ben véglegesen bezárt. Az ifjabb Smith nem tudta elviselni a bukást és alkohol problémái lettek, majd mindenféle zűrös ügybe keveredett, köztük egy gyilkosságba. Akkor érték tetten a rend őrei amikor a zárt bankba becipelt egy holttestet. Hogy miért tette, sosem adott magyarázatot és az alkoholra fogta. Az áldozatot egy közeli sörözőben ismerte meg, és éjfélkor a zárás után a nyomába eredt. Majd ismeretlen okból fogva leszúrta és a hátán a bankhoz vitte. Pechjére meglátták és a rendőrséget értesítették.
A bíróság bizonyítottnak látta az ifjabb bankár tettét, és ezért kötél általi halálra ítélték amit 1955-ben végrehajtottak.

Az ügy talán itt véget is ért volna, azonban örökös híján a bank gazdátlanná vált,és a város 1970-ben úgy döntött, hogy el fogják bontani. A munkálatok közben meglepő felfedezést tettek. Az alap bontása közben a trezor terem alatt holttestekre bukkantak, amelyek be voltak csomagolva valami foszladozó anyagba. Az exhumálás után megpróbálták kideríteni a fogazatok alapján az áldozatok kik lehettek? Nemsokára egy ügybuzgó nyomozó felvetette, hogy ellenőrizni kéne a bankban eltűnt személyek fogászati adatait, hátha találnak egyezést.
A fogászati eredmények végül ezt igazolták. Mind a 7 eltűnt személy a bank alatt volt eltemetve. További vizsgálatok nem tudták pontosan megállapítani a haláluk okát, hisz közel 20 éve történt.
A helyszínt és a romokat újból átvizsgálták, illetve a tervrajzokat. Azonban semmiféle lejáratot, kijáratot a bank vastag betonalapzatán nem találtak, amin keresztül kijuttathatták volna a tetemeket. Igaz a bontás miatt jelentősen megrongálódott minden, így arra következtettek, ha volt is ilyen azok eltűnhettek.
A rejtélyt nem tudták megoldani, utolsó esélyként elővették Frank Levi Smith ügyét, de csak arra jutottak, hogy elképzelhető ő volt a gyilkos, vagyis inkább egy sorozatgyilkos. De ez csak feltételezés maradt. Hisz semmi bizonyíték nem utalt arra, hogy azon az egy gyilkosságon kívül bármikor is elkövetett volna másikat.

A Smith&Smith bank rejtélye a mai napig nem tisztázott.