Beismerték : Szovjetúnió nukleáris csapást mért a Náci holdbázisra.

Még 1958-ban utasítást adtak a szovjet központi bizottságban, hogy fejlesszenek ki egy rakétát ami a holdra tud juttatni egy nukleáris fegyvert. Az oka prózai volt, évek óta tudták a nácik holdbázist építettek és onnan szervezték a föld békés lakosai ellen a támadásaikat.

A náci holdbázis távcsöves vizsgálatából kiderült, hogy nem kell hatalmas fegyver, hisz a bázis egy kisebb robbanásban is megsemmisül a fellépő dekompresszió és az elektromos hálózat tönkremenetel miatt. Természetesen a mérnökök tudták, hogy itt pusztító légnyomással nem számolhatnak, hanem csak a fellépő hatalmas hővel és sugárzással, amik megolvasztják a fémet, és a bázis szerkezete tönkre megy.
A tervek épp ezért először 2-3 kt méretű bombát takartak, amelyet végül 10-12 körülire feljavítottak, mondván biztos ami biztos. A bombát 1961. Április 19. -én lőtték fel egy erre alkalmas rakétával, amely rövid 3 napos út után elérte a célterületet, ahol a bázis fölött begyújtotta a nukleáris töltetét. A robbanásról egyetlen rossz minőségű felvétel maradt fenn, amely a felvillanást mutatja be.
A programot sikeresnek tartották mert a megfigyelések szerint a holdbázis teljesen megsemmisült, azonban még májusban bejelentette Kennedy a holdprogramot, aminek az oka az volt, hogy fel akarták térképezni a náci bázist, illetve onnan technológiát hozzanak haza. A holdprogramjuk ebből kiindulva sikeres volt. Egyes feltételezések szerint amikor oda értek az amerikai űrhajósok felfedezték, hogy van még ott bázis, ezért megegyeztek az ottani vezetőkkel a program végén többet nem térnek vissza.

Majdnem sikerült 60 évig titokban tartani ezt az akciót, azonban Matthias Uhl történész a Moszkvai levéltárban ráakadt az elképesztő dokumentumokra, így már nem maradhatott titokban. Persze az ügy elkenése azonnal megkezdődött, amely szerint csak gondolat kísérlet volt az egész amit papírra vetettek, és féltek az indulás után visszazuhanó atomtöltettől. Ennek ellentmond a fellelt videó, és az oroszok magabiztossága, hisz Gagarint is fellőtték kérdés nélkül. Ezt is megtették,egyben pontot tettek a náci holdbázis történetére.

A fennmaradt videó - nazi_moonbase_nuclear_hit.gif