Vera McCarthy rejtélyes gyilkossága.

vera_mccarthy.jpg

Vera Mccarthy egy fiatal 18 éves lány volt aki Alexander városában élt. A helyi középiskola kitűnő tanulója volt, és sokan kedvelték, és voltak akik kevésbé. A legfőbb probléma az volt, hogy Vera mindig kimondta azt amit gondolt kendőzetlenül és ebbe beletartozott az is ha egy fiúnak megtetszett de neki meg nem jött be az udvarló akkor lesújtó véleményt mondott róla. Szóval megosztó egyéniség volt.
Vera 1994-ben a 18. születésnapja után egy bérleménybe költözött ahol egyedül önálló életre vágyott. A költözése után 1 hónappal azonban édesanyja hiába hívta telefonon, nem vette fel. Nem aggódott de szólt a szomszédoknak nézzenek rá. Néhány perc múltán kétségbeesetten hívták vissza, hogy nagy baj van és siessen át.
Mire megérkezett a lakáshoz már kint voltak a rendőrök és a mentők, egy rendőrtiszttől megtudta a lesújtó hírt. Verát brutálisan bántalmazták, szexuális erőszak áldozata lett és meghalt.

A nyomozás elég ígéretesnek indult. Ugyanis a helyszín bővelkedett DNS nyomokban, mind szőr, mind bőrdarabkák illetve ondót találtak. Azonnal mintát vettek a lány összes férfiismerősétől. Kezdték azokkal akik haragudtak rá, majd akikkel jóban volt és így tovább. Az eredmény senkinél nem mutatott azonosságot.
Azonban nem csüggedtek a nyomozók, folytatták a környék bűnözőivel, drogosokkal, erőszaktevőkkel, tolvajokkal, rablókkal. Bár több száz mintát ellenőriztek semmi eredményre nem jutottak.
A nyomozás teljesen holtpontra jutott. Azt feltételezték, hogy egy átutazó lehetett, vagy egy sorozatgyilkos aki épp erre járt és máshol él. A DNS mintákat ezért ellenőrizték az országos nyilvántartásban is. De a hosszadalmas keresés megint eredmény nélkül zárult.

Az ügyet süllyesztőbe tették és ott hevert egészen a 2010-es évekig. Azonban Vera édesanyja (Holly) nyughatatlan volt, meg akarta találni a gyilkost. Szerencséjére valaki felhívta a figyelmét egy cégre, mégpedig a Family Tree DNA családfa kutató intézetre. Ez a társaság az ember DNS-e alapján az adatbázisában található más emberek DNS-vel összehasonlítva megtalálja a rokonait, vagy távoli rokonait akit esetleg még nem ismer, vagy örökösödés miatt keres.
Holly azonnal bement a rendőrségre és előadta az ötletét. A nyomozók ingatták a fejüket, de végül belementek és felvették a kapcsolatot a céggel, leadták nekik a gyilkos DNS mintáját. Ismét idegőrlő napok teltek el, majd a cég képviselője telefonált, hogy van egyezés. A nyomozók majd leestek a székükről, és azonnal a céghez rohantak.
Az egyezésről itt kiderült, hogy részleges de nagy százalékban tartalmaz egyezést, vagyis közeli rokona a gyilkosnak a megtalált személy. Rögtön megkapták az egyező egyén adatait, egy Fresno-i férfiről volt szó. A nyomozók mint akik biztosak a dolgukban rögtön házkutatási papírral indultak.
A Fresno-i férfit Ronald Smith-et (67) a lakásában találták, és azonnal házkutatást tartottak nála, de megint semmit nem találtak. Ekkor górcső alá vették a leszármazottait. Kiderült, hogy 3 lánya van és egy fia. A lányok értelemszerűen kiestek a vizsgálatból, ezért a fiút megkeresték. A 38 éves férfi Frank Smith igencsak meglepődött, mert még életében nem járt Alabamában, de engedte a házkutatást, illetve a DNS vizsgálatot. Megint csak az derült ki, hogy nem egyezik a DNS 100%-ban, de már olyan nagy volt az egyezés, hogy Franknak testvére vagy fia kellett, hogy legyen a gyilkos.
Mivel más ötletük nem volt a nyomozóknak még egyszer Ronaldhoz fordultak. Újból elkérdezték a családjáról. Tényleg csak 3 lánya és 1 fia van? Ronald lehajtott fejjel azt mondta, hogy van egy ötödik gyermeke de az meghalt egy autóbalesetben amikor 9 éves volt. A fiú az előző házasságából származott és a balesetben az anyja is meghalt.
- Ez is zsákutca! - gondolták a nyomozók. Ezután Ronald elővett egy üveget, amelyben hajszálak voltak. - Ezt is bevizsgálhatják, és a lányaimét is. - mondta.
A nyomozók belementek és mindenkitől DNS minták vettek, a 3 lánytól és a halott fiútól, bár úgy gondolták nem lesz egyezés, és ezért értelmetlen.
Azonban meglepetésükre 100%-os egyezést mutatott ki pár nap múlva a vizsgálat. Az eredmény mindenkit sokkolt, ugyanis a halott 9 éves fiú DNS-vel egyezett tökéletesen.
A nyomozók sokat gondolkodtak de erre nem tudtak megoldást. Egyetlen értelmes magyarázat lehetett az ügyre, ha a halott fiúnak volt egy ikertestvére. Akit vagy eltitkoltak, vagy elcseréltek, esetleg eltüntettek. De ezt már nem tudták megkérdezni az anyjától, hisz ő is meghalt a balesetben. Ronald pedig váltig állította, hogy nem volt ikertestvér nem volt tudomása róla, igaz azt is elárulta közvetlenül a szülésnél nem volt jelen, kint volt akkor éppen a kórház várakozó helységében. A kórház pedig széttárta a kezét, nem volt adatuk elhalálozott csecsemőről vagy iker szülésről abban az időszakban. Így az ügy újból holtpontra jutott.

A rejtélyes ügy aktáját nem zárták le véglegesen, valahol megvan még a tettes, és a nyomozók kutatják ki lehet az ismeretlen.