A 8-as szekvencia

dns.jpg

Az emberi génállomány egy töredék ismeretlen funkciókat lát el. Ezeket a részelteket LoF-oknak hívják és a  Wellcome Trust Sanger kutatói pont ezek után kutatnak.

A LoF -ok olyan szekvenciák, amelyek látszólagos funkció nélküli genetikai kapcsolók a dns-ben vagyis elveszett funkciójú gének. Ezek a gének minden egyes emberben benne vannak és öröklődnek másolódnak ki tudja mióta? Ezek aránya a teljes géntartomány 1%-a. Ezek gének nagyrészt valami hibás funkció elszeparálása a rendszerben, de nem tudni vajon miért maradnak meg, és másolódnak, miért nem törlődnek?
Már korábban is felmerült, hogy ezek a gének esetleg olyan funkciókat is takarhatnak amelyek speciális képességeket adnak az embernek, akár hatékony energiafelhasználás, élesebb érzékszervek, fejlettebb intellektus , erős csont és izomzat vagy valami olyasmi ami most jól jöhet a modern világban.
Akár azért is választotta le a génrendszer ezeket a szekvenciákat, hogy tartalékolja olyan időkre amikor erre nagy szükség lesz, de mivel egyszer ezek hasznosak bizonyultak nem akar pazarolni, ezért elzárja és amikor itt az idő akkor előveszi, és nem kell újabb generációkat elhasználni a kifejlesztésére.

Egy katonai kutatócsoport (MHGS - Military Human Genom Search) ezek vizsgálatába kezdett, hogy létrehozzanak egy feltételezett szuper katonát. Amely vagy az intelligenciájával, vagy erejével felülkerekedik a többieken.
Kiválasztottak néhány kikapcsolt gént, majd egy szimpla nátha vírus módosításával felnőtt alanyok számára beadták. Így jutottak el a 8-as szekvenciához, ami bár a várt hatást nem érte el, viszont meglepő dolgot idézett elő.
Eredetileg koncentráció növelését várták a genom bekapcsolásától azonban egy komplett memória törlést okozott az alany agyában. Bár nem teljes körűt, hanem részlegest de azt tartósan. A kísérleti alany tudta kicsoda ő, de nem tudta hol van, nem ismert fel tárgyakat, helyzetet, vagyis teljesen összezavarodott, "harcképtelenné" vált, mellékhatásként még epilepsziás rohamok is gyötörték. Tulajdonképpen a várt hatás totális ellen tétje került a kezükbe.

Először csődként kezelték az esetet, majd rájöttek a harci alkalmazásának jelentőségére. Új biológiai fegyverként mindenképpen bevethető, hisz nem feltétlen az ellenség elpusztítása a cél. Úgy is elérhető a hatás, ha megbénítják őket. Képzeljük el ahogy egy egész század megzavarodik, nem érti mi történik és hol vannak? Abban a pillanatban harcképtelenek lesznek. A hatást egyenlőre különböző korú, nemű embereken próbálták ki.
Az előnye, hogy nem lehet diagnosztizálni mint támadást, hisz egyenlőre tökéletesen rejtve marad egy enyhe megfázás mögé bújva.
A problémát egyenlőre a célba juttatás okozza, hisz a nátha vírust arra viszi a szél amerre tudja. Így könnyen előfordulhat, hogy a támadó sereg esik áldozatául a támadásnak, amit indított. Ők felejtenek el mindent, és így bizony ők lesznek a helyzet károsultjai.

A tesztek tovább folynak, eddig eredmények szerint kis célzott adagokban kis létszámú ellenség ellen még mindig megfelelő hatású.

Az alábbi videó az egyik tesztalanyról készült.