Ehető emlékek

b571fdcb943f765c1bc5e7a845d91981.jpg

Különleges memória kísérletnek vetettek alá patkányokat 1993-ban, meglepő eredménnyel!
A koreai idegtudományi intézetben (CEWDI) hatalmas kísérletbe kezdtek. A tudósok rájöttek, hogy bizonyos fehérjékben kódolódik a hosszú távú memória az élőlényekben. Ez a fehérje az agyban helyezkedik el, de sajnos nem egy helyen, hanem szétszórtan külön területeken - különböző érzékelő központoknál.
Hogy az elméletüket igazolják, egy nagyszabású kísérletre kértek engedélyt. Először is beszereztek több mint 1000 patkányt. A patkányoknak reagálniuk kellett egy helyzetben mégpedig úgy, hogy ha meglátnak egy fehér macskát akkor áramütést kapnak.
3 csoportra osztották a patkányokat.
1 - akik csak látták a fehér macskát, de nem kaptak áramütést.
2 - akik látták a fehér macskát és kaptak áramütést.
3 - akik látták, hogy egy patkány társuk áramütést kap egy megjelenő fehér macskától, de ő nem kapott büntetést érte.
A kísérletet közel 2 évekig folytatták, majd az összes patkányt fájdalommentesen elaltatták, hogy a haláltusa ne befolyásolja az eredményt. Ezután az agyuk bizonyos részeit, amelyeket felelőssé tettek a hosszú távú memóriáért egyszerűen ledarálták, és ételekbe keverték.
Ekkor jött a kísérlet második fázisa. Fiatal mással sosem érintkező patkányokat kezdtek etetni ezekkel a preparált ételekkel több hónapig. Majd jött a végeredmény prezentálása!
Előhozták a fehér macskát. Az első patkánycsoport (amely csak látta a fehér macskát de sose volt vele értékelhető kapcsolata) agyából evő patkányok semmi reakciót nem mutattak fel,mint ahogy várható volt. Azonban a második csoport agyából evők (akikben komoly félelmet keltett a fehér macska látványa, hisz állandóan büntetés járt érte) azonnal összerezzentek és próbáltak menekülni, pedig életükbe nem láttak még macskát sem. Azonnali döbbenetes reakció volt. A harmadik csoport agyából evők bár nem ijedtek meg és nem próbáltak menekülni, de igencsak nyugtalanok lettek (hisz anno látták, hogy mi történik társaikkal a macska láttán, és a patkány empatikus lény).
A kísérlet döbbenetesen igazolta, a konkrét információ áramlását agyból - agyba.
A tudósok leszögezték: ha ehető az emlék, akkor ehető lesz a tudomány is! Ez a jövő! Edd meg amit meg szeretnél tanulni.