Anatolij Kiril Burlakov incidensek

burlakov_03.jpg

A hidegháború közepén történtek ezek a furcsa megmagyarázhatatlan esetek a Finn Szovjet határ mentén. A történések  kulcsfigurája egy szovjet tiszt volt!

Nem tudni pontosan mikor kezdődött , de az első Finn megfigyelések 1962 Május 29-ről származnak. A jelentések szerint a hideg hólepte kietlen határvidékeken felbukkantak szovjet őrposztok, általában 2-3 fa barakkból álltak, és egy kisebb fa őrtoronyból, valamint egy katonai dzsip és egy ponyvás teherautó állt a közelükben. A létszámuk nem volt acélos, általában 2-3 katona, egy női mesterlövész és egy tiszt. Tulajdonképpen egész nap távcsővel a határ másik felét figyelték, de sose próbáltak átkelni, sőt megközelíteni sem. Az őrpontok száma néhány nap alatt elérte a 12-őt.

A Finnek nem tudták mire vélni, de gyorsan ellenlépéseket tettek. Emelt létszámú őrcsoportokat helyeztek ki szemben a szovjet barakkokkal . Ők is fából  épült házikókat készítettek és körülbelül 20-25 fővel figyelték mire készülnek a szovjetek?
De semmi nem történt, katonás rend uralkodott. Mindennap 5 kor keltek, körbejárták az épületeiket, 1 óráig járatták a járműveket, majd a mesterlövész nő felment a toronyba és távcsővel figyelte a terepet. Ez délután 4-ig tartott majd elvonultak a barakkokba és reggelig nem történt semmi. Ez minden áldott nap pontosan ismétlődött.
Ezalatt a Finnek fotóztak, hallgatóztak és próbáltak információt szerezni. De nem jutottak semmire, a katonák mindannyian vastag ruhában arcukat eltakarva közlekedtek, egyedül a mesterlövészt árulta el a befont haja. Eleinte azt hitték, valami szakadár akció lehet, de a 12 őrpont azonos felosztásban igen furcsa volt és egyben központi szervezésre utalt.

Azonban 1962 Június 25-én hirtelen megváltozott minden.
A kora hajnali ébredés elmaradt, majd 8 óra körül előjöttek a katonák , de a védő öltözékük nélkül. Furán tétován viselkedtek, a tiszt meg veszekedett velük. Váratlanul elővette a szolgálati pisztolyát és egyesével fejbe lőtte mindegyiket, mesterlövész ezalatt felszaladt az őrtoronyba és elővette a távcsöves puskáját. A Finn oldal felé fordult és felemelt egy vastag üveglapot maga elé. Valószínűleg golyóálló volt az üveg, amely felfoghatta a viszont tüzet. Az üvegen volt egy lőrés, azon kidugta a puskacsövét , és egyenesen a Finnek felé lőtt.
Eközben a tiszt felmászott az emelvényre és hátulról egyszerűen fejbe lőtte a nőt, majd odaszaladt a dzsiphez beindította, és elindult a puszta hóban Szovjetunió belseje felé.

A Finnek értetlenül nézték és kisebb zűrzavar támadt a hangos puskalövéstől, szerencsére senki nem sérült  meg.  Révülten nézték a túloldali mészárlást, de nem mertek átmenni. A parancsnok azonnal értesítette a központot az eseményekről.
Ekkor derült ki az első igazán furcsa dolog. Mind a 12 őrposzton ugyanaz történt ugyanabban az időpontban. Elsőre hitetlenkedtek, de az összes Finn katona egyöntetűen ugyanúgy írta le az eseményeket mindenhol.
A Szovjeteket értesítették, de ők csak egy rövid választ adtak, hogy nincs semmi gond már  intézkedtek.
Az Amerikai katonai hírszerzésnek is szóltak, hogy segítsenek megfejteni a rejtélyt, hogy történhetett 12 helyen ugyanaz? Végül is az Amerikaiak jutottak eredményre. Az utolsó napon készült fotók vezettek nyomra.
Nemhogy ugyanúgy történt miden, de a tiszt mindenhol ugyanaz a személy volt. Az arca és a mellkasán levő kitüntetések mellett a neve is olvasható volt : Anatolij Kiril Burlakov . Mind a 12 helyen ugyanő volt a tiszt, ami teljességgel lehetetlennek bizonyult, de a fotók bizonyítékok voltak.
Az ügynek másik igen furcsasága az volt, hogy a Finn katonák kb. 4-5 %-a egyáltalán nem észlelte az eseményeket. Szerintük semmi nem történt, csak a katona társaik furán viselkedtek, mintha megtámadták volna őket, és ez kb. 1 órán át tartott. Erre sem tudtak magyarázatot találni, hisz volt olyan őrposztjuk ahol egyszerre 3 ember is egyöntetűen állította az események meg nem történtét.
A harmadik furcsasága az ügynek, hogy az összes Finn katonán valamilyen mentális betegség jelei jelentkeztek. Az enyhébb tünetek a napokig vagy hetekig tartó fejfájás, a súlyosabb esetben koncentráció hiánya, álmatlanság jelentkezett. A legsúlyosabb két eset volt. Az egyik teljes apátiába és némaságba burkolózott az eset után 1 héttel, többet nem kommunikált a külvilággal, a másik pedig a teljes őrületbe hajlott, és egy saját maga képzelte világban élt tovább.
Még egy furcsaság volt, bár ennek nem tulajdonítottak jelentőséget,csak évek múlva. A mesterlövész nő által kilőtt golyó! Soha egy helyen sem találták meg,sem a becsapódási helyét.

Aznap a Szovjetek kivonultak az éj leple alatt, és szó szerint mindent eltakarítottak. Méghozzá annyira, hogy csak a terepjárók nyomai maradtak hátra.
Az Amerikai  hírszerzés azonnal a Burlakov után kezdett nyomozni , kép volt róla, és ő volt az egyetlen kapocs a rejtély megfejtéséhez. De a kutatással csak az évek múltak, és nem jutottak előre.

Végül a 80-as években egy CIA dokumentum azt a következtetést vonta le, hogy komplex ideg befolyásoló gáztámadás érte a Finn katonákat, úgymond hosszan tartó hallucinációban vettek részt. Már az első Finn felderítők akik észrevették a fabarakkokat, már a támadás áldozatai voltak, utána már a kirendelt egységek teljesen hatása alá kerültek méghozzá hetekre. Mivel folytak hasonló kísérletek, nem tették valószerűtlenné a helyzetet. De arra sehogy sem jöttek rá, hogy tudták ilyen pontosan és életszerűen végrehajtani a gáztámadásos hallucinációkat.
Mivel ez volt a legjobb tipp az eseményekre, titkosítottak minden adatot, felfedezést, fényképet, dokumentációt. Ehhez hasonló eset többet nem fordult elő sehol a világon, lehetséges, hogy a szovjetek kudarcnak ítélték a kísérletet.

Burlakov fotója alapján a 2000-es években az Orosz archívumokban kezdtek keresgélni. Mindössze annyit találtak, hogy egy katonai fegyverkísérlet közben 1979. Március 23,-án elhunyt. Így minden nyom kihűlt. Így a legégetőbb és legfurább dolog, hogy Burlakov miként lehetett minden helyen ott, vagy miként szerepelhetett a Finnek összes egyidőben készült felvételén sose fog kiderülni.