A halálos HK-S1 vírus története

hks1_08.jpg

A vírus mindössze egyszer mutatta meg magát, és 100%-os halálozási rátával dolgozott. A biológusok még csak most fejtették meg a működését.

1983. Április 27. -én St. Etien falu elnémult, telefonok bár kicsöngtek a kis kanadai faluban, de senki nem vette fel, először a telefontársaság intézkedett és kiküldött egy szerelőt a helyi központ ellenőrzésére. A szerelő reggel 7 órakor indult Kamloops-ból és este 5 órakor tért vissza, amit elmondott az mindenkit aggodalommal töltött el.
hks1_01.jpg
A beszámoló szerint a falu kihalt volt szó szerint. A postahelységben ahol a telefonközpont is volt jó pár holttest hevert, amikor elrohant a kirendelt rendőr épületéhez ott is holtakat talált. Ekkor visszapattant az autóba is amilyen gyorsan tudott vissza sietett.
A rendőrséget azonnal értesítették, akik kivonultak a helyszínre és zárlatot rendeltek el. A házak átkutatása során több mint 200 holttestet fedeztek fel. Mivel külsérelmi nyomot nem találtak senkin, azonnal a közegészségügyet értesítették. Valamilyen mérgezésre gyanakodtak.
A kiérkező hivatalnokok bár mérték a légkör szennyezettségét semmi nem utalt mérgezésre, illetve a holttestek élettani nyomai sem erre utaltak. Mivel nem jutottak dűlőre az összes holttestet elszállították egy külön hűtőterembe, ahol boncolásnak vetették alá őket. St. Etien pedig vesztegzár alá került, senki nem térhetett be, vagy utazhatott át rajta.
hks1_05.jpg
A boncolások meglepő eredményre jutottak. Mindegyik áldozatnak megállt a szíve, vagyis hirtelen szívhalálban haltak meg. Ilyen tömegesen előforduló azonos eset viszont nem lehetséges - gondolták. Tovább elemezték a mintákat, hátha vegyi mérgezés vagy biológiai támadás történt. Míg ezen dolgoztak, Dr. William Krautz és csapata újabb meglepő dolgokat fedeztek fel a holttesteken. Mindegyik áldozat egészséges volt a halála előtt.
hks1_02.jpg
Ez csak azért volt furcsa, mert egy ilyen pár százas közösségben is előfordulnak beteg emberek, pl. : bőrbetegség, bélbetegség, cukorbetegség, rák és egyéb gyakoribb esetek. Azonban egyik páciensen sem voltak ezek kimutathatók. Még az olyan öreg embereknél sem, akiknél igen magas a kockázati tényező. Ennek ellenőrzésére megkeresték a helyi orvos Dr Crabs naplófeljegyzéseit, hogy tényleg ilyen egészséges közösség élt itt?

A napló sok feljegyzést tartalmazott, de a legérdekesebbek Március 4. -ével kezdődtek:

- Henry Johnson ma betért hozzám egy vadászatból amit a 14 éves fiával vitt véghez. Henry és a fia magas láztól szenvedett (39-40 fok), ennek ellenére tiszta volt a tudatuk. Megvizsgáltam őket, de a lázon kívül semmi bajuk nem volt, se tüdő hang, se köpet. Lázcsillapítót adtam nekik és hazamehettek.
- Március 5. : Johnsonékat meglátogattam dél körül, és meglepődve tapasztaltam, hogy a magas láz elmúlt, és úgy tűnik semmi bajuk. Vígan aprították a ház körül a tűzifát. A fiút megvizsgáltam, mert tavasz idején allergiás rohamai szoktak lenni, de tisztán vette a levegőt. Elmondásuk szerint a gyógyszert nem szedték, ezért visszaadták.
- Március 8. : Mrs Wright a szokásos orvosi ellenőrzésre érkezett. Korábban vesebaj, köszvény és magas vérnyomás gyötörte. Elmondása szerint remekül érzi magát, nem fájnak az ízületei, és a vizelete is tiszta vérmentes lett. Ezt egy üvegcse mintával igazolta, és remek hangulatban mesélte, hogy ő meggyógyult és úgy érzi megfiatalodott. A kérdésemre, hogy mi történt? Csak annyit mondott, a helyi indián családnál Nawatéknál volt látogatóba vacsorára, nagyon kedvesek és másnap reggel már így ébredt, hogy kutya baja.
- Március 12. : Ma Willam család, Andrew Henrickson és Joe Bob nézett be hozzám. Meg is lepődtem, hogy ennyien megkerestek. Willam család szinte minden tagja valamilyen tüdőbetegségben szenved, ma gyógyultan távoztak. Henrickson letette az asztalomra a dioptriás szemüvegét, hogy már nem kell. Joe Bob, pedig azt újságolta most már meg bírja enni a felesége főztjét és nem kap hasmenést.
- Március 20. : Ma elmentem Judi Chil-hez, aki 87 éves, és 8 éve fekéllyel küzd a lábszárán. Az érszűkület és a cigaretta hatására soha be nem gyógyuló sebei lettek. Amikor leveszem a kötést a lábáról nevetve rágyújt egy cigire, és azt mondja - Doki már 1 hete begyógyultak, semmi bajom.
- Április közepéig az egész Etien falu lakossága gyógyultnak tekinthető, sőt olyan meglepő élettani javulások álltak be, mint a szemüvegeseknek helyreállt látása, az ősz haj megszűnés, melanomák eltűnése.
- Április 24. : Henry Johnson felesége Mary rémülten rohant értem a férje és a gyereke összeesett az udvaron. A helyszínen nyugtáztam a halálukat, elsődlegesen szívleállásra gyanakodtam.
- Április 25. : Mrs. Wright elhalálozott, időskori szívmegállás, délután Henrickson és a szomszédai is elhunytak.
- Április 25. : Ma Willam-ék és szomszédaik, majd egész nap csöng a telefon, hogy hullanak a lakosok, mindenkinél a szívmegállás a tényező. Ma értesítem a hatóságokat a járványról.

Itt véget ér a napló. Egyértelművé vált, hogy ez valami fertőzés, amely igen fura tüneteket produkál és egyben igen magas a halálozási rátája.
A laboratóriumok igazolták a feltevést, egy igen különös vírus okozta a bajt. El is nevezték HK-1-nek, Dr Krautz után. De semmi többet nem tudtak meg róla, ahogy jött úgy el is múlt.
hks1_09.jpg
A holttesteket azonnal elhamvasztották, de némelyikből mintát vettek a később precízebb vizsgálatok céljára. A falu, amely kicsi volt és egyben kihalt lerombolták a biztonság kedvéért, nem tudták azonosítani a fertőzést, és azt sem miként terjed. Rövid hírben természeti katasztrófának állították be a falu eltűnését.

Teltek múltak az évek, míg 2015-ben egy kutatócsoport rálelt a HK-1 mintáira. A laborban tenyészteni és vizsgálni kezdték. Amire rájöttek :
A vírus nem hagyományos úton terjed. Elsődlegesen érintéssel adja át magát, és ekkor is az emberi idegrendszert támadja meg. Mivel érző idegek a testrész legtávolabbi pontján is vannak a bőrben, bárhol elég egy érintés. Az idegszálon (Axon) felfutva eljut a központi idegrendszerbe, ahol el kezdi átprogramozni egyrészt a viselkedést (derűs jókedv, fiatalos érzés), és magát az emberi sejteket. A hibás sejteket leselejtezi, és lecseréli olyan jó sejtekre, amik már az ő DNS szálait tartalmazza. Ezért ért el olyan hatást, hogy a páciensek el kezdtek meggyógyulni. Minden rosszul működő sejtet eldobott, hogy lecserélje persze a saját tökéletes mintájával. Nem volt szüksége hibás sejtekre és selejtre, mert az veszélyeztette a szaporodását. Tulajdonképpen az önös érdeke azt kívánta, hogy minden más fertőző, vagy betegséget okozó komponenst eltöröljön, mindenáron egyeduralkodóvá akart válni a gazda szervezeten belül.
Hogy mi célból? Az sajnos nem derült ki, mert valami miatt a központi idegrendszerben hibák keletkeztek, amely mindenkinél a szív leállását okozta. Ugyanis meggátolta egy idő után a szív felé az ingerületátvitelt, amely azonnal szívmegállást okozott. Tehát ez volt a közvetlen oka a tömeges halálnak a faluban. Érthetetlennek tűnt, hogy egy ilyen bonyolult és produktív vírus miért lesz öngyilkos?
A tudósok kezébe a szerencse egy újabb nyerő lapot adott. Ugyanis a kísérletek tovább folytatódtak és rájöttek, hogy 40-70 óra múlva a halott sejtekben bekapcsolódnak bizonyos gének, és aktívakká válnak, majd megpróbálják az elhalt élőlényt működésre kényszeríteni. A majomkísérletek bebizonyították, hogy körülbelül minden századik esetre ez sikerül is. Az élőlény bizonyos fokig életképes lesz, a sejtek egy része újból működik. Persze ehhez adott körülmények kellenek, mint például a -5 től +5 fokos hőmérsékleti tartomány. + 5 fok fölött a sejtek nagyszámú pusztulása ezt megakadályozza, -5 fok alatt pedig a fagyás gátolja ezt meg.
A vírust ekkor átnevezték HK-S1 névre, amelyben az S=Servator név lett, amely az élet megőrzésére utalt.

A tudósokat azonban nyugtalanította ez a vírus. Ugyanis ha a vírus célja, hogy a halál beállta után is terjesztővé válhasson az áldozat 40-70 óráig, akkor meg kell vizsgálni mi lett St Etien lakosságával illetve azokkal akik érintkeztek vele.
A vizsgálatból kiderült, hogy a holttesteket 40 órán belül elhamvasztották, ez a veszély elhárult, viszont a névjegyzék átvizsgálása után kiderült, hogy nem minden holttestet gyűjtöttek be. A hivatalos adatok szerint 227 lakosa volt St Etien-nek, de csak 224 holttestet gyűjtöttek be. Eddig ezzel nem is foglalkoztak, hogy lehetnek még vírus hordozók a környéken, amik terjeszthetik a kórt. Az eset mindenképp nyugtalanító volt, mert nem tudták honnan származott? Felmerült a fagyott északi talajból kiszabaduló vírus verziója, de mivel újabb tömeges fertőzés nem történt, úgy gondolták ezzel lezárult az egész ügy. A vírus valószínűleg elpusztult az utolsó hordozóival együtt.
hks1_07.jpg